Midsommersangen var et bestillingsarbejde for Shubidua.
Når der fejres Sankt Hans landet over sker det med bål, hekse, snobrød, skumfiduser, og sikkert også en masse pølser og fadøl.
Så byder traditionen naturligvis også at stå rundt om bålet og synge “Midsommervisen” med tekst af Holger Drachmann og melodi af Erasmus Lange-Müller. “Midsommervisen” stammer helt tilbage fra 1885. Frem til 1980, var den fast tradition ved enhver Sankt Hans aften. Men så kom ‘Midsommersangen’!
Ny melodi
I 1980 fik journalist Kirsten Jacobsen en god idé. Hun var på daværende tidspunkt tilknyttet programmet Kanal 22 på DR med Gorm og Gregers. Kirsten Jacobsen mente, at tiden var inde til at give “Midsommervisen” nyt liv i form af en ny melodi. Hun ville gerne have et nutidsband til at komponere en ny og mere folkelig melodi. Den skulle være mere mundret til at synge ved bålene rundt om i landet. Kimen var lagt til ‘Midsommersangen’.
Midsommersangen var et bestillingsarbejde
Skulle det være folkeligt, så var Shubidua et oplagt bud, som derfor blev tilbudt den ærefulde opgave med at finde på en ny melodi til den oprindelige tekst af Holger Drachmann. Shubidua var ikke længe om at takke ja til opgaven. Men nu blev der vendt op og ned på deres sædvanlige arbejdsgang. Shubidua har altid først lavet melodien og derefter teksten. Nu var det pludselig omvendt!
Men i løbet af en halv times tid, så var melodien der. Derefter gik “Shubberne” i studiet og indspillede “Midsommersangen” som de kaldte den i den nye udgave og som findes på Shubidua 7. Shubidua har dog ét enkelt sted lavet teksten om. I sidste vers er “gravhøje” udskiftet med “gravhunde”.
Shubidua fik øjeblikkeligt stor succes med ‘Midsommersangen’. Det blev i 1981 understreget af, at den blev en del af lydsporet til filmen ‘Olsenbandens Flugt Over Plankeværket’.
Rigtig god Sankt Hans aften.