+45 30 98 26 39 Info@diskotekvenus.dk
FELIZ NAVIDAD I TOP 10 FØRSTE GANG
Feliz Navidad første gang i top 10

Felix Navidad første gang i Top 10. Tålmodighed er en dyd, lyder et ordsprog. Der skulle gå 50 år før Feliz Navidad kom i Top 10 på Billboard Hot 100. Det undrer mig og angiveligt mange andre!

Juleklassikeren ‘Feliz Navidad’ fylder 50 år. Som et julemirakel og en gave er Feliz Navidad nummer 10 på Billboards Hot 100-hitliste i denne uge. Oveni købet er det første gang i sangens lange historie.

Det ser mildest talt skørt ud, at José Feliciano ligger placeret side om side med langt yngre stjerner. I Top 10 er også navne som The Weeknd, Justin Bieber, Drake og Ariana Grande. Men det er jul!

DR har søgt en forklaring på sangens vedvarende popularitet. Ifølge Anders Reuter, som forsker i popmusik ved Københavns Universitet, er der flere årsager. Den er for det første ekstremt simpel i sin opbygning. Der er en figur, som gentages, en lille variation og så en hale, som runder den af. Det hele sker på meget kort tid. Det er en popsang, som er kogt ned melodisk til det mest simple og velfungerende, lyder det fra Anders Reuter.

Og så tror han, at sangen er lige, hvad mange af os har brug for lige nu. Noget at mødes om og grine af. Feliz Navidad er jo en ret fjollet sang. Fjollet fordi den er simpel, og sunget på spansk, som de fleste af os ikke forstår. Men Feliz Navidad er kendt igennem fem årtier. Derfor er det en sang, vi alle sammen kender. Den giver en form for fællesskab, som mange har brug for i denne tid.

Snedigt trick til at komme i radioen

Så formåede José Feliciano også at blande spansk og engelsk i ‘Feliz Navidad’ med stor succes. Det var et snedigt trick og en god plan for for at nå ud til flere mennesker. Det var for 50 år siden banebrydende at synge på to sprog i samme sang. Radiostationerne havde ingen undskyldninger for ikke at spille Feliz Navidad. Så José Felicianos plan lykkedes jo meget godt.

På trods af de to sprog i teksten er det ikke, fordi ‘Feliz Navidad’ ligefrem er svær at forstå, tilføjer Anders Reuter. Der er meget få ord, som bliver gentaget hele vejen igennem. Noget på spansk og noget på engelsk. Om man taler det ene eller andet sprog, forstår man hovedbudskabet, og kan synge med. Det er virkelig en sang, der for en til at synge med, om man så vil det eller ej, siger han.

Først hadet, så tilgivet

Feliz Navidad fik stor betydning for José Feliciano, da han for alvor fik slået sit navn fast uden for USA og gjorde ham verdensberømt. Feliz Navidad førte også til en slags genforening mellem ham og det amerikanske folk.

Han var raget uklar med en stor del amerikanere. Ved det årlige baseballmesterskab ‘World Series’ i 1968 havde José Feliciano sunget den amerikanske national sang på en R&B- og soul-inspireret facon. Feliciano spillede den på en mere “sort” måde, som amerikanerne ikke var klar til på det tidspunkt.

På samme tidspunkt var amerikanerne splittet over Vietnam-krigen. Fordi Feliciano var langhåret og iført solbriller, opfattede mange også hans optræden som en del af demonstrationerne mod USA’s rolle i krigen. Det var kun de færreste som vidste, at José Feliciano er født blind, og derfor oftest går med solbriller. Derfor blev der buh’et af Feliciano under hans optræden. I tiden efter blev hans musik ikke spillet på amerikanske radiostationer. Han troede sågar, at han måtte søge andre steder hen i verden for at spille sin musik efter kontroversen. Men med udgivelsen af Feliz Navidad i 1970 og hans efterfølgende popularitet både i og uden for USA, så blev han tilgivet.

Første gang i Top 10 i USA

Og så er vi tilbage i 2020. Feliz Navidad er for første gang i Top 10 på Billboard Hot 100. Det viser meget tydeligt hvor stor pris at amerikanerne sætter på José Feliciano. Og det med dette monster julehit Feliz Navidad, der stadig fungerer her 50 år senere. Og det på trods af at sangen på ingen måde lyder, som tidens største hits ellers gør i dag. Moderne popsange er baseret på produktion, rytmer og beats. Dengang handlede det meget om harmoni og melodi. Alle kan sætte sig ned med en guitar og synge den, og den vil stadig være god, slutter Anders Reuter.

Peter, Diskotek Venus

SCHWEIZ VINDER EUROVISION SONG CONTEST 2024

SCHWEIZ VINDER EUROVISION SONG CONTEST 2024

Schweiz vinder Eurovision Song Contest 2024 Schweiz er vinder af Eurovision Song Contest 2024 takket være sangeren Nemo og sangen 'The Code'. Bookmakerne havde ellers Kroatien som en sikker vinder, men de tog for en gang skyld fejl. Danmark var tæt på en finaleplads...

læs mere
DANMARK MISSER EUROVISION FINALE 2024

DANMARK MISSER EUROVISION FINALE 2024

Danmark misser Eurovision finale 2024 Danmark misser endnu en Eurovision finale anno 2024. SABA med sangen 'SAND' gjorde bestemt hvad hun kunne, men det var bare ikke nok! Danmark topper nu en trist statistik som landet med flest år i træk uden plads i finalen ved...

læs mere
DJ FOR ALTID

DJ FOR ALTID

DJ For Altid At være DJ for altid passer med Peter Christensen fra Diskotek Venus. Det er der nu også kommet en tv-udsendelse ud af produceret af TV2 Nord. Helt fra barnsben I 'DJ For Altid' fortæller Peter Christensen om hvordan han helt fra barnsben blev grebet af...

læs mere

DJ PETER CHRISTENSEN

Email

Telefon

+45 30 98 26 39

Følg os

Besøg også Speak Production