Danmark misser Eurovision finale 2024
Danmark misser endnu en Eurovision finale anno 2024. SABA med sangen ‘SAND’ gjorde bestemt hvad hun kunne, men det var bare ikke nok! Danmark topper nu en trist statistik som landet med flest år i træk uden plads i finalen ved Eurovision Song Contest. Her er nogle reaktioner ovenpå Danmarks tidlige exit ved Eurovision 2024.
Exit ingen overraskelse
Grandprix-fan Simon Falk siger til DR, at Danmark (igen) var oppe mod mange stærke konkurrenter i semifinalen. Det er ikke fair at klandre SABA for det skuffende resultat. Hun gjorde det virkelig godt, og leverede en virkelig god optræden. Men succes i Eurovision anno 2024 kommer fra de lande, som tør vove noget. SABA’s optræden blev ifølge Simon Falk for ‘middle of the road’. Derfor kom SABA’s exit i semifinalen heller ikke som nogen overraskelse.
Lidt blød mellemvare
Efter kritik fra grandprix-fans og andre fagfolk havde DR op til dette års Melodi Grand Prix været meget lydhøre for ændringer. Efter de seneste års skuffende resultater gav DR i år Dansk Melodi Grand Prix’et eftersyn og ændrede musikstrategien. Sangene skulle skrives målrettet mod Eurovision og ikke for at lyde godt i radioen. Men der er vi slet ikke endnu, mener Simon Falk.
I forsøget på at finde melodien, er det indtil nu endt med en lidt ‘blød mellemvare’. ‘SAND’ er en flot skrevet popsang. Men den definerer ikke lyden af hvad publikum ønsker til Eurovision anno 2024, lyder vurderingen fra Simon Falk.
Det er en ommer
Grand Prix-ekspert Morten Madsen, der dækker konkurrencen i Malmø for fansitet Eurosong, er enig.
Han siger til DR, at han efterlyser et mere varieret felt i Dansk Melodi Grand Prix. Der må gerne gives plads til vilde eller outrerede sange. Lige nu mener Morten Madsen, at der bliver taget for få chancer. Her henviser han f. eks. til dette års bidrag fra Irland, Holland og Kroatien. De har truffet nogle valg, og har turdet gå til grænsen. Det er en ommer – DR må tilbage i øvelokalet.
Trist rekord
Med endnu en tidlig exit i Eurovision, så er Danmark nu det land, som har været uden en finaleplads flest år i træk! Sidste gang var i 2019. Det er ifølge Simon Falk selvfølgelig ikke godt nok. Jeg håber, DR lærer af den her oplevelse. Og det både kan og skal ændres. Han tager Irland som et godt eksempel. De har skrabet bunden i flere år. De er nu i finalen for første gang siden 2018, og spåes til en fjerdeplads hos bookmakerne. Så det ér muligt at vende skuden, hvis man kommer med noget nyt, der fanger folk, slutter Simon Falk.
Bitter Grandprix boss
Under optakten til Eurovision har det ellers ikke skortet på god opbakning fra internationale grandprix-fans. ‘Hey, Danmark er tilbage’, har det lydt. Det håbede vi, og det troede vi også, siger DR’s Grandprix boss, Erik Struve Hansen til Ritzau. Men Eurovision kan være svær at bedømme. Der er ikke nogen mere end jeg, som er bitter over, at vi ikke kom i finalen.
Nogen kalder mange af årets sange for “gakket”, og står i skærende kontrast til SABAS strømlinede optræden.
Men det får ikke Erik Struve Hansen til at ryste på hånden. Næste års danske Eurovision-bidrag skal ikke gå gakgak. Man skal for det første passe på med at kopiere. Der er i hvert fald lige nu heller ikke en tradition for at komme med den type numre i Danmark, slutter Erik Struve Hansen.
Abe i tyrolerbukser
Som grandprix fan siden 1976 og DJ siden 1980, følger jeg naturligvis også Danmark til Eurovision. Jeg har de seneste 5-10 år hvert år høre folk sige til mig, at hverken det danske Melodi Grand Prix eller Eurovison Song Contest er hvad det har været. Der er i stigende grad mere fokus på at overgå hinanden med en vild og crazy sceneoptræden end fokus på at levere gode sange. En har for eksempel skrevet til mig og foreslået, at Danmark til næste år skal lære en abe at synge iført tyrolerbukser!!! Så vil det vælte ind med stemmer og sende Danmark på førstepladsen!
Mere et freak show
Spøg til side…jeg er seriøst enig i, at ESC er på vej i en forkert retning. Der skal helt klart bruges alle tilgængelige muligheder for at lave et fedt show med lys og effekter. Det skal så blot kobles sammen med den optrædende artist eller gruppes sang og gå op i en højere enhed – uden at det kammer over!
Jeg forstår de som mere opfatter ESC som et freak show end som verdens største musikkonkurrence.
/Peter, Diskotek Venus